Plagues de l’arròs

L’ARRÒS

L’arròs (Oryza sativa) és la base de l’agricultura del delta de l’Ebre. De les 32.000 ha que té la plana deltaica actualment s’estan conreant prop de 20000 ha d’arròs, amb una producció mitjana de 6500 kg/ha. Es cultiven diverses varietats que s’agrupen en funció de les característiques del gra, dominant les de gra curt i perlat, que és el que es consumeix majoritàriament a España. Actualment no hi ha cap varietat que sigui majoritària com havia passat anys enrere amb la Bahia, tot i que aquesta i Senia encara són de les més cultivades.

D’altra banda, el delta de l’Ebre és una de les zones humides més importants de la mediterrània, amb 7736 ha declarades Parc Natural entre els anys 1983 i 1986. A més, actualment, de cara a la preservació dels ecosistemes que conformen el Delta, els arrossars hi tenen un paper essencial, la qual cosa fa que sigui molt interessant procurar que no disminueixi la superfície d’aquest conreu i, al mateix temps, mirar de reduir al màxim els possibles efectes negatius del mateix.

Per tot plegat, PROBODELT, pretén contribuir, mitjançant l’elaboració i aplicació d’estratègies racionals de lluita contra les principals plagues, a què el cultiu de l’arròs sigui perfectament compatible amb la conservació dels ecosistemes del Delta. Per ara, els principals esforços han estat dirigits cap el seguiment i control del barrinador de l’arròs (Chilo suppressalis) i al seguiment de les poblacions de pudenta (Eysarcoris inconspicuus). Paral·lelament, Probodelt ha començat a aplicar els mateixos criteris que estan guiant l’estratègia de seguiment i control de plagues al Delta als arrossars de la zona de Pals.